Hvad skal du overveje, før du køber en vindmåler?

Når det drejer sig om at købe en vindmåler eller anemometer, kan beslutningen virke uoverskuelig med alle de forskellige muligheder, der er til rådighed.

Men hvis du ved, hvad du leder efter, vil dit køb blive meget nemmere. Før du køber, skal du beslutte, hvordan du vil bruge din vindmåler; har du brug for noget stationært og monteret på dit tag eller noget håndholdt til udendørs aktiviteter?

Det er vigtigt at tage hensyn til størrelse, design og tilsigtet brug for at finde det bedste vindmåler til dine behov.

Lynguide til at vælge det rette anemometer

Den vigtigste faktor, når du vælger en vindmåler, er dens nøjagtighed. Sørg for, at det opfylder de påkrævede nøjagtighedsstandarder fra DMI, hvis du skal lave egentlig videnskabelige målinger. Ellers kan du nøjes med mindre nøjagtige instrumenter.

Håndholdte enheder er perfekte til udendørs aktiviteter som f.eks. sejlads eller drageflyvning, men de er måske ikke lige så nøjagtige som større modeller, der er monteret på stedet. Hvis du skal måle vindhastigheden over lange afstande, bør du måske investere i en større model med flere funktioner som datalogningsfunktioner, temperatursensorer og trykmålere.

For dem, der har planer om at tage deres anemometer med på farten, er bærbarhed afgørende. Både størrelse og vægt bør tages i betragtning, inden du foretager et køb. Du vil også gerne sikre dig, at det har funktioner, der gør det muligt nemt at fastgøre eller afmontere det fra andre enheder såsom stativer eller rygsække.

Derudover har nogle anemometre indbyggede batterier, så de kan bruges uden at skulle tilsluttes – dette er ideelt, hvis du planlægger at bruge enheden udendørs. Hvis du søger inspiration til forskellige vindmålere, så tag eventuelt et kig på hjemmesiden her.

Størrelse og design

Afhængigt af dine behov og den påtænkte brug af anemometeret kan størrelsen og designet også være vigtigt for at sikre nøjagtige målinger – og at det er let at bruge. Håndholdte enheder er f.eks. perfekte til brug ved udendørs aktiviteter som sejlads, drageflyvning eller camping, hvor bærbarhed er vigtigere end nøjagtighed.

Et anemometer på et tag skal være mere robust, da det vil blive udsat for mere ekstreme vejrforhold, samtidig med at det leverer langtidsmålinger af vindhastighed og -retning. I dette tilfælde er nøjagtigheden afgørende, så kig efter funktioner som indbyggede sensorer, der måler lufttemperatur og luftfugtighed samt andre miljøvariabler som solstråling eller nedbør. 

Tilbehør

Ud over størrelsen og designet, når du køber en vindmåler, kan tilbehør som f.eks. monteringsbeslag gøre hele forskellen for at sikre nøjagtige målinger over tid. Kig efter produkter med monteringsbeslag, der er specielt designet til bestemte modeller af anemometre, så de ikke bliver løse med tiden på grund af vibrationer fra stærk vind eller andre miljøforhold.

Hvis det er muligt, så tjek anmeldelser fra folk, der har brugt den samme model anemometer, før du køber, så du får et bedre indtryk af dens generelle ydeevne under forskellige forhold.                                                                                                                                                 

Der er mange faktorer at overveje, når du køber en vindmåler, herunder størrelse, design og den påtænkte anvendelse af enheden. Afhængigt af hvor ofte du planlægger at bruge den, kan bærbarhed også være vigtig – kig efter modeller med indbyggede batterier, så du kan tage dem med ud uden at skulle bekymre dig om at sætte dem i stikkontakten hver gang.